Mus czekoladowy z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ten delikatny mus czekoladowy świetnie się komponuje ze skórka pomarańczową, idealny deser dla czekoladowych łakomczuchów

  • 45 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    300 ml śmietany
    100 g czekolady gorzkiej
    5 łyżek soku pomarańczowego
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 fix do śmietany
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Mus czekoladowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając fix do śmietany. Do 1/3 ubitej śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i odkładamy, aby później użyć na wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy dodawać czekoladę.
    Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy)

    Gotowy mus przekładamy do miseczek, dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał. Na musie czekoladowym układamy bitą śmietanę, której część wcześniej odłożyliśmy, a całość posypujemy startą drobno czekoladą oraz skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować