Mus czekoladowy z kawą i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
2.W międzyczasie czekoladę połamaną na kawałki, kawę i chili rozpuścić w kąpieli wodnej. Ściągnąć z ognia. Wymieszać z masłem. Lekko wystudzić.
3.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Kremówkę również ubić na sztywno w osobnej misce.
4.Do rozpuszczonej czekolady dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce piany z białek. Po każdej porcji masę dokładnie miksować. Następnie dodać zimną, ale płynną żelatynę i połowę piany z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kolejno dodawać ubitą kremówkę i pianę. Po każdym składniku bardzo delikatnie mieszać mus, tak aby nie zniszczyć jego struktury.
5.Przełożyć do kubków, szklanek czy pucharków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Ozdobić chili. Można też użyć tartej czekolady czy bitej śmietany. Z podanych składników wyszło około 800 ml musu. Deser można przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
Komentarze