Mus czekoladowy z kawą i chili

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny deser na wieczór we dwoje. Tym bardziej, że czekolada i chili to afrodyzjaki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żelantyna: 0.5 łyżeczki
    - wrzątek: 2 łyżeczki
    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - zaparzona mocna kawa rozpuszczalna: 6 łyżek
    - chili: 0.25 łyżeczki
    - masło: 3 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 4 łyżki
    - śmietana kremówka (30%): 140 mililitrów
    CHILI (MłYNEK) DO OZDOBIENIA DESERU:
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy Kawy

Mus czekoladowy z kawą i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
  • 2. W międzyczasie czekoladę połamaną na kawałki, kawę i chili rozpuścić w kąpieli wodnej. Ściągnąć z ognia. Wymieszać z masłem. Lekko wystudzić.
  • 3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Kremówkę również ubić na sztywno w osobnej misce.
  • 4. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce piany z białek. Po każdej porcji masę dokładnie miksować. Następnie dodać zimną, ale płynną żelatynę i połowę piany z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kolejno dodawać ubitą kremówkę i pianę. Po każdym składniku bardzo delikatnie mieszać mus, tak aby nie zniszczyć jego struktury.
  • Mus czekoladowy z kawą i chili 5. Przełożyć do kubków, szklanek czy pucharków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Ozdobić chili. Można też użyć tartej czekolady czy bitej śmietany. Z podanych składników wyszło około 800 ml musu. Deser można przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czekolada Kawa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować