Murzynek ze skórką pomarańczową

4.49 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To ciasto robiła często moja babcia. Teraz ja często przygotowuje je na wizytę gości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1 kostka margaryny,
    - 1/2 szkłanki mleka lub wody,
    - 1 i 3/4 szklanki cukru,
    - 4 jajka,
    - 4 łyzki kakao naturalnego,
    - 2 szklanki mąki,
    - 1 łyżka proszku do pieczenia,
    - 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wraz z mlekiem, cukrem i kakaem podgrzewamy w granuszku aż do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu, odlewamy około 1/2 szklanki na polewę. W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek.
  • 2. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
  • 3. Ubijamy białka jaj i dodajemy je reszty. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 24cm i wkładamy do nagrzanego do 175st. piekarnika.
    Pieczemy przez ok 60-70minut. Polewamy polewą czekoladową.
  • 5. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować