Murzynek z budyniem vel cielaczek

4.42 (168 ocen)

  • 50 min

Zwykle cielaczka piekłam z masą serową. Tym razem był z budyniem :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag margaryny
    3 łyżki oleju
    1 szkl cukru
    1/3 szkl wody
    3 łyżki kakao
    4 żółtka
    4 białka ubite na sztywno ze szczyptą soli
    2 czubate szkl mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka
    3/4 l mleka
    1 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.42 (168 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z budyniem vel cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, olej, kakao, cukier i wodę zagotować na małym ogniu. Gotować chwilę do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już całkowicie zimna, zmiksować ją z żółtkami. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.. Miksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
  • 2. Budyń:
    Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Lekko przestudzić.
  • 3. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 26x36. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzony budyń. Najlepiej, by był ciepły. Można całość delikatnie przemieszać widelcem.
    Piec 45 - 50 minut w 180 st. C.
    Kroić zupełnie zimne.

    Przepraszam za fatalnej jakości zdjęcia. Mój aparat zaczął szwankować...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować