Murzynek z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez dodanego tłuszczu i cukru. Zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z przyjemności gotowania i pieczenia :) Jeden kawałek to około 80 kcal, więc można zajadać bez wyrzutów sumienia :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 240 g mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    160 g powideł sliwkowych
    1/2 szklanki erytrolu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka kakao
    krem:
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki cukru lub erytrolu
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie skyru waniliowego
    1 łyżka żelatyny + 50 ml mleka
    1 kostka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Murzynek z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muszynek 1. Jajka zmiksować ze słodzidłem na puszystą masę, dodać mąkę z sodą i kakao oraz mleko, jogurt i powidła. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20x25 cm) i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto wystudzić i przekroić na 2 blaty.
  • Murzynek z kremem 2. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Budyń zdjąć z palnika i wymieszać z ciepłą żelatyną, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować ze skyrem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, rozsmarować, przykryć druga połową ciasta, rozsmarować resztę kremu i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować