Ciasto bez dodanego tłuszczu i cukru. Zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z przyjemności gotowania i pieczenia :) Jeden kawałek to około 80 kcal, więc można zajadać bez wyrzutów sumienia :)
Murzynek z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować ze słodzidłem na puszystą masę, dodać mąkę z sodą i kakao oraz mleko, jogurt i powidła. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20x25 cm) i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto wystudzić i przekroić na 2 blaty.
2.Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Budyń zdjąć z palnika i wymieszać z ciepłą żelatyną, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować ze skyrem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, rozsmarować, przykryć druga połową ciasta, rozsmarować resztę kremu i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze