Przekładany murzynek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dżem i galaretka orzeźwia całe ciasto. Dzięki przełożeniu ciasto staje się wilgotne i pyszne!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    ½ szklanki wody
    3 łyżki kakao
    1 ½ szklanki cukru
    5 jaj
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka kropli zapachu waniliowego
    2 ½ szklanki mąki
    1 słoik dżemu porzeczkowego (ok.250g)
    600g serka waniliowego homogenizowanego
    1 galaretka agrestowa
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładany murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, kakao, wody i cukru gotujemy polewę przez 3 minuty. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia. Po wystygnięciu do ugotowanej wcześniej polewy dodajemy żółtka, zapach i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Dokładnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180*C. Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody. Studzimy ją. Serki wkładamy do miski, mieszamy je. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do serków. Wstawiamy na około 5minut do lodówki alby przygotowana masa lekko zastygła i można byłoby ją swobodnie ułożyć na cieście. (Uważajmy żeby masa nie zgęstła za mocno bo będzie ją trudniej rozprowadzić.) Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na 2 części. Blat ciasta smarujemy ¾ słoika dżemu, następnie wylewamy stężałą masę. Przykrywamy 2 częścią ciasta, którą smarujemy od dołu pozostałym dżemem porzeczkowym. Złożone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować