Przekładany murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, kakao, wody i cukru gotujemy polewę przez 3 minuty. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia. Po wystygnięciu do ugotowanej wcześniej polewy dodajemy żółtka, zapach i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Dokładnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180*C. Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody. Studzimy ją. Serki wkładamy do miski, mieszamy je. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do serków. Wstawiamy na około 5minut do lodówki alby przygotowana masa lekko zastygła i można byłoby ją swobodnie ułożyć na cieście. (Uważajmy żeby masa nie zgęstła za mocno bo będzie ją trudniej rozprowadzić.) Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na 2 części. Blat ciasta smarujemy ¾ słoika dżemu, następnie wylewamy stężałą masę. Przykrywamy 2 częścią ciasta, którą smarujemy od dołu pozostałym dżemem porzeczkowym. Złożone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze