Muffiny kaktusy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodajemy jajka, olej i mleko dokładanie całość miksujemy. Masę przekładamy do papierowych papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 30 minut. Muffinki studzimy.
2.Śmietanę kremówkę ubijamy, do ubitej śmietany dodajemy roztopioną czekoladę, dokładnie miksujemy. Krem przekładamy na gotowe muffinki (jeżeli za bardzo wyrosły ścinamy im lekko wierzchy;) rozprowadzamy płasko.
3.Na środek muffinki układamy kuleczkę raffaello lub ferrero. Wstawiamy do lodówki na kilka minut.
4.Przygotowujemy drugi krem: śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder z fixem i barwnik spożywczy. Krem przekładamy do do rękawa lub szprycy cukierniczej (końcówka-mała gwiazda). Wyciskamy małe porcje kremu na kuleczki lezące na środku muffinki tak aby dobrze pokryły całość.
5.Migdały kroimy na cieniutkie paseczki z których tworzymy kolce "kaktusików" na koniec Muffinki dekorujemy cukrowym kwiatkiem.
Komentarze