Muffiny kakaowe z bananem

4.5 (161 ocen)

Wiem wiem... pieczone banany nie prezentują się zbyt pięknie, ale ich smak zdecydowanie wynagradza wygląd! Muffiny idealne na wielbicieli połączenia bananów i kakao. Są odrobinę wilgotne i mają genialny, bananowy smak. Jak dla mnie obłęd! ;)

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
    - pół szklanki zmielonych płatków owsianych
    (można zastąpić mąką pszenną, jeśli nie macie ich pod ręką)
    - ok. 3/4 szklanki cukru
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki oleju
    - 3 łyżki kakao
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 banany
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny kakaowe z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Mąkę, zmielone płatki owsiane, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
  • 2. W osobnym naczyniu rozkłócić jajka ze szczyptą soli i wymieszać z mlekiem. Wlać do miski z mąką, dodać olej i pokrojonego w kostkę banana. Składniki wymieszać energicznie i niezbyt dokładnie.
  • 3. Ciasto przełożyć do papilotek i na każdą babeczkę ułożyć plaster banana. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować