Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady

4.48 (211 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Muffinki smakują rewelacyjnie, a przy okazji są szybkie w przygotowaniu i zawsze ładnie wyrastają! U mnie część znika jeszcze na ciepło, gdy biała czekolada jest jeszcze delikatnie rozpuszczona. Mięciutkie, kusząco pachnące... zresztą co ja będę więcej pasać... Koniecznie spróbujcie!

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 6 sztuk)
    1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    6 kostek białej czekolady
    cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową)
Wystaw ocenę:

4.48 (211 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
    W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 kostce białej czekolady.
    Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Udekorować wg uznania.
    (Posypałam cukrem pudrem.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować