1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, po czym dodać cukier, a następnie żółtka (kolejne dać wtedy, gdy wcześniejsze się rozprowadzi).
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej margaryną. Piec w temperaturze 170 st. C około 40 minut.
2.MASA CYTRYNOWA:
Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie utrzeć margarynę, po czym nie przerywając ucierania dodawać po trochę masę jajeczną. Do smaku dodać kwasku cytrynowego.
Gotową masę cytrynową podzielić na 6 części. Jedną pozostawić bez żadnych dodatków, do drugiej dodać kakao. Do pozostałych 4 części dodawać po kolei barwniki spożywcze: czerwony, żółty, zielony, niebieski.
4.PRZYŁOŻENIE MOTYLA:
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, a potem na pół. Połówki polać ponczem i posmarować masą cytrynową, a następnie przyłożyć drugim kawałkiem biszkoptu. Ułożyć połówki biszkoptu wypukłymi stronami do siebie. Proste brzegi przyciąć na kształt skrzydeł motyla. Wierzch i boki posmarować masą. Ubrać motyla kolorową masą. A na bokach motyla ułożyć płatki migdałowe. Na koniec należy zrobić z masy tułów i czułki motyla.
Komentarze