Mocno cytrynowe ciasto jogurtowe

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie, wilgote i mocno cytrynowe...

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    2 jajka
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok z jednej cytryny

    Lemon curd:
    sok wycisniety z 3 cytryn
    skórka otarta z 3 cytryn
    3 jajka
    łyżka mąki kartoflanej
    odrobina barwnika w proszku (czerwonego)

    Polewa kakaowa:
    50g margaryny lub masła
    1,5 łyżki kakao
    1,5 łyżki mleka
    1,5 łyżki cukr
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Mocno cytrynowe ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
    Mieszając robotem na najwolniejszych obrotach dodajemy partiami przesianą mąkę, proszek i sodę. Mieszamy tylko do momentu połaczenia się składników.
    Ciasto przekładamy na okrągła blaszkę( u mnie średnica 24 cm).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 40min.

    Przygotowujemy lemon curd:
    Składniki łączymy, podgrzewamy aż masa zacznie bulgotać.
    Trzymamy na małym ogniu przez ok 5 min , ciągle mieszając, aż krem trochę zgęstnieje.
    Jeżeli utworzyły się grudki, przecieramy przez sitko.

    Przygotowujemy polewę kakaowa:
    Wszystkie składniki zagotowujemy w rądelku , lekko studzimy.
    Wystudzone ciasto dekorujemy obficie kremem, na kremie za pomocą woreczka polewą rysujemy okrągłe kółka. Patyczkiem do szaszłyków przeciągamy podłużne linie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować