Mleczny zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka nie przerywając ubijania. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem. Dodajemy suche składniki do gotowej masy, delikatnie łączymy.
Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy pergaminem, smarujemy pergamin odrobiną masła i wykładamy ciasto. Wyrównujemy brzegi i wstawiamy do piekarnika na ok. 35 min (temp. 180 °C).
2.Masa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy zmiksowane masło, serek waniliowy i wsypujemy mleko w proszku. Wszystko ubijamy na jednolitą masę. na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy ponownie do połączenia składników.
3.Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Biszkopt po ostudzeniu przekrajamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy połowa rozrobionej kawy, wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim blatem. Drugi blat nasączamy resztą kawy i wykładamy pozostałą masę. Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na masie. Na biszkopty wykładamy ugotowane mleko z puszki i posypujemy orzechami włoskimi. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Komentarze