Mleczny zawrót głowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienity deser dla wielbicieli mleka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. budyniu waniliowego

    Masa:
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    200g masła
    1 op. serka waniliowego
    1,5 szklanki sypkiego mleka w proszku
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo
    paczka biszkoptów lub herbatników
    1 puszka mleka skondensowanego lub masy krówkowej (kajmakowej)
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 szklanka orzechów włoskich
    odrobina masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczny zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka nie przerywając ubijania. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem. Dodajemy suche składniki do gotowej masy, delikatnie łączymy.
    Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy pergaminem, smarujemy pergamin odrobiną masła i wykładamy ciasto. Wyrównujemy brzegi i wstawiamy do piekarnika na ok. 35 min (temp. 180 °C).
  • 2. Masa:

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy zmiksowane masło, serek waniliowy i wsypujemy mleko w proszku. Wszystko ubijamy na jednolitą masę. na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy ponownie do połączenia składników.
  • 3. Wykonanie:

    Kawę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Biszkopt po ostudzeniu przekrajamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy połowa rozrobionej kawy, wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim blatem. Drugi blat nasączamy resztą kawy i wykładamy pozostałą masę. Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na masie. Na biszkopty wykładamy ugotowane mleko z puszki i posypujemy orzechami włoskimi. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować