Kluski (pierogi) leniwe w zasmażce

4.48 (151 ocen)

  • 25 min

Kluski inaczej dla ceniących wyroby twarogowe.

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 kg tłustego twarogu
    2-4 jajka
    1 szklanka mąki
    sól
    3 łyżki bułki tartej
    150g masła
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski

Kluski (pierogi) leniwe w zasmażce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe wyrobione ciasto 1. Twaróg mielimy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, mąkę, sól. Zagniatamy ciasto.
  • Formujemy wałki i spłaszczamy 2. Podsypujemy stolnicę mąką i formujemy wałki grubości 2cm, spłaszczamy każdy z nich.
  • Kroimy wałki 3. Kroimy wałki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę.
  • 4. Gotować ok 4 mi aż do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
  • 5. Przygotować zasmażkę rozpuszczając masło na patelni i dodając bułke tartą. Smażyć często mieszając do zarumienienia zasmażki. Polać nią gotowe kluski.

Porady

Z tego samego ciasta można ugotować zgrabne kluseczki kładąc ciasto łyżką na wrzątek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować