Mini tarty z morelami

0 (0 ocen)

Wymyśliłam sobie mini tarty z morelami. Takie, żeby ciasto było i na spodzie i na wierzchu. Ale robiłam do nich 3 podejścia, bo co kupiłam morele, to zanim się zabrałam za mini tarty, to owoce zdążyły zniknąć... No bo jak tu się oprzeć soczystym owocom? W końcu jednak mi się udało i oto są!

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
    75 g zimnego masła
    1 niepełna łyżka mleka
    50 g cukru pudru + cukier puder do posypania po wierzchu
    1 żółtko
    1 całe rozbełtane jajko
    10-12 moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Mini tarty z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, mleka, cukru pudru i żółtka zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formy do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i brzegi naczyń. Morele myjemy, nacinamy tak aby dało się wyciągnąć pestki, a następnie w całości układamy jedna koło drugiej na dnie naczyń. Z pozostałego ciasta wycinamy dwa koła o średnicy niewiele większej niż foremki, i przykrywamy nimi owoce. Lekko dociskamy, smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Mini tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 25 minut. Po upieczeniu mini tarty posypujemy obficie cukrem pudrem.

Porady

Z tego przepisu można przygotować również dużą tartę, jednak wtedy trzeba podwoić ilość składników na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować