Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą

4.5 (140 ocen)

  • 55 min

Uwielbiam pizzę ale ze szpinakiem i ananasem jeszcze nie jadłam, dlatego postanowiłam taką zrobić. Teraz to połączenie składników zagości na stałe w moim menu gdyż pizze wyszły obłędnie pyszne:)

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk:
    CIASTO:
    50 g drożdży
    1 ½ łyżeczki cukru
    1 szklanka gorącej wody
    3 1/3 szklanki mąki
    szczypta soli
    SOS:
    4 łyżki ketchupu
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki przyprawy do pizzy
    80 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
    PONADTO:
    100 g świeżego szpinaku
    oliwa z oliwek
    150 g sera feta
    ½ puszki ananasa w plastrach
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 1/3 szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli i 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki.
  • 3. Następnie dłońmi natłuszczonymi oliwą odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe pizze, każdą układamy na wysmarowanej oliwą blasze.
  • 4. Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy nim mini pizze.
  • 5. Szpinak dusimy pod przykryciem 5 minut na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
  • 6. Ser feta i ananas kroimy w kostkę.Na posmarowanych sosem mini pizzach rozkładamy szpinak, fetę i ananas.
  • 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować