Mini pizze ze szpinakiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Może mini pizza z dość nietypowym farszem? Szpinak, orzechy włoskie i do tego pestki dyni.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    – 2 szklanki mąki (ja używam mąki na włoską pizzę z Gdańskich Młynów)
    – 2/3 szklanki ciepłej wody
    – 10g świeżych drożdży
    – łyżeczka cukru
    – szczypta soli
    – łyżeczka oliwy z oliwek

    Składniki na farsz:
    – 450g mrożonego szpinaku (może być też świeży)
    – 2 łyżki śmietany
    – 2 ząbki czosnku
    – garść posiekanych orzechów włoskich
    – 1 cebula
    – garść pestek dyni
    – dowolny ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Pizza Przekąski

Mini pizze ze szpinakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodaj oliwę i sól.
  • 2. Do wody dodaj drożdże i cukier, a następnie wymieszaj wszystko.
  • 3. Wlej roztwór do mąki i wyrabiaj ręcznie ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od dłoni i od naczynia. Odstaw do wyrośnięcia.
  • 4. Pokrój cebulę i usmaż na patelni.
  • 5. Dodaj czosnek i szpinak. Smaż całość dopóki woda się nie zredukuje.
  • 6. Dodaj śmietanę.
  • 7. Uformuj z ciasta małe pizze, a następnie nałóż na nie farsz.
  • 8. Posyp siekanymi orzechami, pestkami dyni i serem.
  • 9. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Porady

Po więcej ciekawych przepisów zapraszam na bloga http://moj-kawalek-podlogi.pl/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pestki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować