Fantazja na temat ciasta na pizze i kilku składników
45 min
Składniki:
0,5 kostki drożdży
0,5 kg mąki
ok 2 szklanki ciepłej wody
100 ml oleju/oliwy
sól, pieprz, bazylia, oregano
paczka świeżego szpinaku baby (150 g)
ser mozzarella
puszka tuńczyka w sosie własnym
6 pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
mała główka czosnku
Mini pizze ze szpinakiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zarobić ciasto na pizze:
- pół kostki drożdży zalewamy ciepłą wodą ze szczyptą cukru, odstawiamy na 5 min, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki na górze).
- do miski przesiewamy mąkę, solimy i pieprzymy do smaku
- do mąki dodajemy olej i drożdże
- zarabiamy ciasto
- odstawiamy na ok 30 min pod przykryciem (ściereczką) czekamy aż ciasto wyrośnie
2.2. Szpinak myjemy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez ok 15 minut dodajemy wyciśnięty czosnek.
3.3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy małe pizze i układamy kolejno: szpinak, tuńczyk, pokrojone pomidorki, oliwki, ser mozzarella, posypujemy bazylią i oregano.
4.4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopi C przez ok 8-10 min. w zależności od stopnia spieczenia jaki lubimy.
Komentarze