Mini pizze ze szpinakiem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Fantazja na temat ciasta na pizze i kilku składników

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kostki drożdży
    0,5 kg mąki
    ok 2 szklanki ciepłej wody
    100 ml oleju/oliwy
    sól, pieprz, bazylia, oregano
    paczka świeżego szpinaku baby (150 g)
    ser mozzarella
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    6 pomidorków koktajlowych
    kilka czarnych oliwek
    mała główka czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Mini pizze ze szpinakiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zarobić ciasto na pizze:
    - pół kostki drożdży zalewamy ciepłą wodą ze szczyptą cukru, odstawiamy na 5 min, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki na górze).
    - do miski przesiewamy mąkę, solimy i pieprzymy do smaku
    - do mąki dodajemy olej i drożdże
    - zarabiamy ciasto
    - odstawiamy na ok 30 min pod przykryciem (ściereczką) czekamy aż ciasto wyrośnie
  • 2. 2. Szpinak myjemy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez ok 15 minut dodajemy wyciśnięty czosnek.
  • 3. 3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy małe pizze i układamy kolejno: szpinak, tuńczyk, pokrojone pomidorki, oliwki, ser mozzarella, posypujemy bazylią i oregano.
  • Mini pizze 4. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopi C przez ok 8-10 min. w zależności od stopnia spieczenia jaki lubimy.
  • 5. Mnie wyszło 12 porcji tych pachnących cudeniek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Szpinak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować