Miętowa fantazja! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia. Polać wystudzoną herbatą.
2.Masa miętowa:
Landrynki zalewamy wodą i podgrzewamy aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Szklankę mleka zagotowujemy a w 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z cukrem i mąką. Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając. Zimny ucieramy z masłem na puch
3.Masa śmietanowa :
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno łączymy z tężejącą galaretką
4.Przełożenie:
Biszkopt – masa miętowa – herbatniki – masa śmietanowa – kokos
Porady
Aby herbatniki były szybciej miękkie można polać je herbatą.
Kokos można uprażyć na patelni na złoto.
Forma o wymiarach 25x35cm
Komentarze