Miętowa fantazja!

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Fantazja smaku!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa miętowa:
    - 180g landrynek miętowych np. leśne(może być więcej)
    - ¼ szkl wody
    - budyń śmietankowy - 2 łyżki mąki
    -1,5 szkl mleka
    - 20dag masła
    - 2 łyżki cukru

    Poncz: Herbata miętowa w torebce zaparzona w szklance wody

    Masa śmietanowa :
    - galaretka agrestowa lub kiwi - 330g lub 0,5 l śmietany 30%
    - ok. 20 szt. herbatników
    - wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Miętowa fantazja! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia. Polać wystudzoną herbatą.
  • 2. Masa miętowa:
    Landrynki zalewamy wodą i podgrzewamy aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Szklankę mleka zagotowujemy a w 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z cukrem i mąką. Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając. Zimny ucieramy z masłem na puch
  • 3. Masa śmietanowa :
    Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno łączymy z tężejącą galaretką
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – masa miętowa – herbatniki – masa śmietanowa – kokos

Porady

Aby herbatniki były szybciej miękkie można polać je herbatą. Kokos można uprażyć na patelni na złoto. Forma o wymiarach 25x35cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować