Nalewka miętowa

  • wyświetlono: 2700 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Nalewka ma bardzo ładny zielony kolor, intensywny zapach i smak mięty. Nie wymaga zbyt dużo pracy i od razu nadaje się do spożycia.

bogusia82

Składniki

1 litr wódki

20 gałązek mięty

200 gram cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka miętowa

  • 1. Miętę myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem, wlewamy alkohol, zakręcamy. Nalewkę odstawiamy na pięć dni, pamiętając żeby potrząsać słoikiem kilka razy dziennie, sprawi to że cukier się dokładnie rozpuści. Nalewkę przecedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na dwa miesiące w ciemne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamiętanalewkadomowa nalewkanalewka miętowamiętówka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: anemon

Nalewka truskawkowa

Smak i jakość tej nalewki w dużym...

image-1a9ctdf

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka cytrynowa

Słodziutka i rozgrzewająca nalewka.

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

nalewka z jeżyn

Dodane przez: Beata12

nalewka jeżynowa

super aromatyczna nalewka z leśnych...

Żurawinowa nalewka

Dodane przez: Jaga85

Żurawinowa nalewka

Ta nalewka rozgrzeje każdego. Ma...

Nalewka mandarynkowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka mandarynkowa

Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie...