Mielone klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w grube pół-talarki (wraz z ogonkami).
Do garnka wrzucamy 3 łyżki masła.
Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do masła, lekko przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy ok 2 minut po czym przykrywamy i dusimy ok 10 minut na wolnym ogniu (solimy i pieprzymy).
Gdy już pieczarki puszczą soki dodajemy pół kostki bulionowej grzybowej i pół drobiowej.
Dolewamy 3/4 szklanki wody i zagotowujemy.
2.W tym czasie rozrabiamy łyżkę mąki w pozostałej (1/4 szklanki) wodzie.
Dodajemy wodę z mąką i mieszamy.
Dodajemy ziele angielskie i gotujemy jeszcze 5 min. na wolnym ogniu.
3.Mięso wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, bułkę tartą, solimy, pieprzymy i dodajemy jajko, wyrabiamy mięso (powinno być dosyć sztywne i nie powinno się rozpadać).
Z wyrobionego mięsa formujemy 2 cm. kuleczki które lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na patelni.
Kotlety polane sosem podawać z ziemniakami bądź kaszą gryczaną.
Porady
Dodatkowo smak uzupełnią tarte buraczki bądź ogórki kiszone/korniszony.
Komentarze