Maślane rogaliki z powidłami morelowymi

0 (0 ocen)

Wybaczcie średniej jakość zdjęcie ale fotka była robiona o północy:) bo rogaliki piekłam w nocy,żeby zabrać rano do pracy:)

Składniki:

  • 750 g mąki
    3 jajka
    100 g margaryna tortowa
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    1,5 opakowania drożdży instant
    Szczypta soli
    1 mały słoiczek powideł morelowych
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślane rogaliki z powidłami morelowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ux4hmd 1. Margarynę dodać do mleka i postawić na ogień. Podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści. Zdjąć z ognia.
  • image-29shpu3 2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól oraz drożdże instant. Wymieszać. Do drugiej miseczki wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie dodać do miski z suchymi składnikami i wymieszać.
  • image-1tglba5 3. Stopniowo dodawać mleko z margaryną i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić do ręki. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i uformować gruby wałek. Pokroić na plastry.
  • image-0ffknwk 4. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek. Na jednym z krótszych końców nałożyć łyżkę powideł. Zrolować w rogalik. Położyć na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem. Piec w 200 st około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować