masa cukrowa

  • wyświetlono: 3922 |
  • dodany do książki kucharskiej: 44 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubie ozdabiać torty, ciasta, mufinki.

Składniki

700g - 800g cukru pudru
100g glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
barwniki

Sposób przygotowania przepisu:

masa cukrowa

  • 1. Zimną wode wlać do garnuszka i wsypać żelatynę. Nad ogniem mieszać żelatynę aż się rozpuści ( nie może się zagotować). Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę i wymieszać do połączenia składników. Nie cały cukier puder wsypać do miski i wlać rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Wymieszać na gładką masy (gdy się lepi dodawać cukier puder). Do wyrobionej masy można dodać barwniki.
PP_06-2013

Porady

Kwiatki są zlepiane wodą (pędzelkiem posmarować) lub klejem spożywczym. Ozdoby zostawia się do wyschnięcia. Masę można przechowywać dość długo ( czym dłużej ozdoby robią się bardzo twarde)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieozdoby cukierniczeozdoba na tortozdoby na tortozdabianieozdoba

Komentarze

Podobne przepisy

But dla pani

Dodane przez: Emi85

MASA CUKROWA Z PIANEK JOJO

Robię z niej wszystkie ozdoby które...

lilie z masy cukrowej

Dodane przez: Patryycjja

Lilie z masy cukrowej

Świetna dekoracja tortów

róże

Dodane przez: aga_ata

Róże z masy cukrowej

Pierwszy raz robiłam je na tort...

Masa cukrowa do ozdabiania ciast

Dodane przez: Goszka

Masa cukrowa do ozdabiania ciast

Przepis nie na muffinki ale na...

Pierniczki dekorowane masą cukrową

Dodane przez: Goszka

Pierniczki dekorowane masą cukrową

Pieczenie i dekoracja pierniczków...

Dodane przez: jolcia46

Masa cukrowa do dekoracji tortu

moj wlasny sposob na mase cukrowa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE