Masa cukrowa

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Służy do pokrycia tortów, ale i do mniejszych dekoracji.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżeczka glukozy
    8 łyżek cukru pudru
    skrobia ziemniaczana do podsypania
    1 łyżeczka galaretki (truskawkowej, agrestowej, jeżynowej) w zależności od koloru masy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody jedną łyżeczkę żelatyny spożywczej, wystudzić. Do miski wsypać glukozę, przesiany cukier puder, wlać rozpuszczoną żelatynę, zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując skrobią ziemniaczaną. kieliszkiem wykrawać krążki i ruloniki formując róże. Na jedną róże ok 5-6 krążków. Pozostawić do wyschnięcia.

Porady

Jeśli chcemy alby masa była kolorowa rozpuszczamy 1 łyżeczka galaretki (truskawkowej, agrestowej, jeżynowej) w zależności od koloru masy z żelatyną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować