Marynowany kalafior

4.49 (200 ocen)

  • 2 godz.

Do obiadu zamiast korniszonych, na imprezę dodane do sałatki lub jako pikle - pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • kalafior (dwa duże lub trzy mniejsze)
    cebula (ok 3 małe)
    ziele angielskie (kilka ziaren)
    liść laurowy
    zalewa na 2 l wody
    2 szkl. octu 10%
    1,5 szkl. cukru
    3 łyżki soli kuchennej
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Korniszony

Marynowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać zimną wodą, przestawić na gaz i poczekać az się zagotuję. Po chwili gotowania zdjąć z gazu i przecedzić na sicie. Do każdego słoika (ja wzięłam 0,5 l wrzucić 2 ziarenka ziela, mały liść laurowyi klika plasterków cebuli. Nakładam do słoików kalafior.
  • 2. Z podanych składników sporządzić zalewę. Zagotować. Wyłączyć gaz i jeszcze gorącą zalewą,zalać kalafior w słoikach.
  • 3. Pasteryzować ok. 15 min i odwrócić do góry dnem.

Porady

To jest podstawowy przepis. Zaczęłam troszkę eksperymentować i do słoiczków dodaje całe mini marcheweczki, klika zairenek pieprzu a nawet kawałek ostrej papryczki. tak jak korniszony potrzebuje czasu aby być najlepszy do skosztowania (min 3-4 dni)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować