Pyszny "kubuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając. Następnie do ubitych białek z cukrem dodać żółtka i dalej ubijać. Po dodaniu żółtek dodać 4 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po trochu mąkę jedną i drugą, a na końcu dodać proszek do pieczenia. Piec na złoty kolor a po przestudzeniu przekroić na pół.
Nadzienie
Na Kubusiu ugotować budynie i jeszcze gorące wylać na połowę biszkoptu i przykryć drugim. Schłodzona śmietankę ubijać krótko, następnie dodać do niej śmietanfix i tak przygotowaną śmietanę wylać na biszkopt. Można obsypać śmietanę mieloną kawą bądź wiórkami czekoladowymi.
Porady
Do masy budyniowej można dodać jeszcze 0,5 szkl. cukru pudru wtedy ciasto jest bardziej słodsze, ale ja wolę mniej słodkie.
Komentarze