Pyszny "KUBUŚ"

0 (0 ocen)

  • 15 min

"Kubusia" robię na niedzielę, imieniny i każda nadarzająca się okazje. Jest pyszny i niekomu sie nie nudzi.

  • 15 min

Składniki:

  • Składnikina biszkopt:
    6 jajek,
    1 szkl. cukru,
    1 szkl. mąki tortowej,
    0,5 szkl. maki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki gorącej przegotowanej wody

    Nadzienie
    1 l Soku „Kubuś” lub „pysio”
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe

    Dodatki:
    Śmietanka 36%, śmietanfix, kawa mielona

Pyszny "kubuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając. Następnie do ubitych białek z cukrem dodać żółtka i dalej ubijać. Po dodaniu żółtek dodać 4 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po trochu mąkę jedną i drugą, a na końcu dodać proszek do pieczenia. Piec na złoty kolor a po przestudzeniu przekroić na pół.

    Nadzienie
    Na Kubusiu ugotować budynie i jeszcze gorące wylać na połowę biszkoptu i przykryć drugim. Schłodzona śmietankę ubijać krótko, następnie dodać do niej śmietanfix i tak przygotowaną śmietanę wylać na biszkopt. Można obsypać śmietanę mieloną kawą bądź wiórkami czekoladowymi.

Porady

Do masy budyniowej można dodać jeszcze 0,5 szkl. cukru pudru wtedy ciasto jest bardziej słodsze, ale ja wolę mniej słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy