MARCEPANOWY TORT URODZINOWY

0 (0 ocen)

Obłędnie pyszny tort! Z dużą ilością marcepanu, z lekką nutą rumową dzięki nasączeniu blatów, nie jest bardzo słodki. Został tylko jeden kawałek, który ledwie zdążyłam sfotografować!

Składniki:

  • *na biszkopt: -7 jajek
    -125g cukru pudru
    -145g mąki tortowej
    -100g mielonych migdałów (użyłam laskowych, gdyż tylko takie miałam w domu)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    *na nasączenie:
    -70ml rumu
    -2 pomarańcze
    -1 cytryna
    1 łyżka cukru pudru
    *na przełożenie:
    -400g masy marcepanowej
    -250g mascarpone
    -100ml śmietanki kremówki 30-36%
    -2 łyżki likieru amaretto
    -słoik dżemu brzoskwiniowego
    -3-4 połówki brzoskwiń z puszki
    -100g cukru pudru
    -150g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Marcepanowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy mielone migdały i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce i miksujemy ok. 2 minut. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mieszankę z mąki i orzechów w trzech partiach, i po każdym dodaniu miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków niczym nie smarujemy). Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut. Od razu po upieczeniu wyciągamy z piekarnika.Ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty.
  • 3. Przygotowujemy nasączenie: Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy z rumem.
  • 4. Masę marcepanową dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na krążek o średnicy tortownicy (wałkując podsypujemy cukrem pudrem).
  • 5. Przygotowujemy krem: Mascarpone ubijamy ze śmietanką, likierem i cukrem pudrem przez ok. 1 minutę, aż masa zrobi się gęsta.
  • 6. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy 1/3 ponczu. Na wierzch kładziemy pierwszy krążek marcepanowy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, którego również nasączamy 1/3 ponczu. Na to rozprowadzamy dżem brzoskwiniowy oraz pokrojone w plasterki brzoskwinie. Wykładamy krem na warstwę owoców i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Nasączamy resztą ponczu i nakładamy drugi blat marcepanowy.
  • 7. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i smarujemy boki tortu. Dowolnie dekorujemy wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Mascarpone Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować