Obłędnie pyszny tort! Z dużą ilością marcepanu, z lekką nutą rumową dzięki nasączeniu blatów, nie jest bardzo słodki. Został tylko jeden kawałek, który ledwie zdążyłam sfotografować!
Marcepanowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy mielone migdały i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce i miksujemy ok. 2 minut. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mieszankę z mąki i orzechów w trzech partiach, i po każdym dodaniu miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
2.Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków niczym nie smarujemy). Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut. Od razu po upieczeniu wyciągamy z piekarnika.Ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty.
3.Przygotowujemy nasączenie: Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy z rumem.
4.Masę marcepanową dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na krążek o średnicy tortownicy (wałkując podsypujemy cukrem pudrem).
5.Przygotowujemy krem: Mascarpone ubijamy ze śmietanką, likierem i cukrem pudrem przez ok. 1 minutę, aż masa zrobi się gęsta.
6.Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy 1/3 ponczu. Na wierzch kładziemy pierwszy krążek marcepanowy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, którego również nasączamy 1/3 ponczu. Na to rozprowadzamy dżem brzoskwiniowy oraz pokrojone w plasterki brzoskwinie. Wykładamy krem na warstwę owoców i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Nasączamy resztą ponczu i nakładamy drugi blat marcepanowy.
7.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i smarujemy boki tortu. Dowolnie dekorujemy wierzch.
Komentarze