Malinowa rozkosz

5 (176 ocen)

  • 40 min

Pyszna lekka malinowa rolada, w sam raz do porannej kawy lub popołudniowej herbaty

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    40g budyniu malinowego
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    200g masła
    3/4 szkl cukru pudru
    1/2 l mleka
    1 budyń malinowy
    sok z1/2 cytryny
    można dodać 25 ml rumu

    120g dżemu malinowego
    1.5 szkl świeżych malin

    Blacha: u mnie 38x35
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek dodać sól, ubić na sztywno. Ubijając dodać powoli cukier i na koniec po jednym żółtku. Zmieszać sypkie składniki, dodać do jajek i delikatnie wymieszać.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równo rozprowadzić.
    Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto lekko zwinąć.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem na puch. Budyń ugotować wg przepisu i po ostudzeniu partiami dodawać do masła. Ciągle miksując dodać sok z cytryny i ewentualnie alkohol.
  • 4. Z zimnej rolady zeskrobać odstającą skórkę, posmarować dżemem, rozsmarować krem, posypać malinami, zwinąć i zostawić do schłodzenia.
  • 5. Gotową roladę posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Porady

Maliny mogą też być mrożone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować