Ciasto bożonarodzeniowe z biszkoptem makowym i kisielowo-budyniowym. Przełożone bitą śmietaną, bardzo pyszne.
1 godz. 40 min
Składniki:
biszkopt makowy:
-5 jajek
-250 g. cukru
-250 g. margaryny
-250 g. mąki
-250 g. maku przemielonego na sucho
-100 g. kokosu
-3 łyżeczki proszku do piecz.
-1 szklanka mleka
-olejek migdałowy
Makowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt makowy-Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę. Wymieszać, przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec w 175*ok. 40 min.
2.biszkopt kisielowo-budyniowy.Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać do tego stopniowo kisiele z budyniami i proszkiem , delikatnie mieszając. Przelać do blaszki(takiej samej co poprzednio) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* ok 25-30 min.
3.Dżem zagotować i wlać rozmieszany kisiel z wodą. Ciepły wyłożyć na biszkopt makowy.Schłodzić.
4.krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą, ostudzić do letniego. Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem i fixem. Dodawać serek i zmiksować. Na koniec. powoli wlewać płyn z żelatyną. Szybko wyłożyć na krem owocowy.
5.Przykryć białym biszkoptem.
6.Rozpuścić czekolady z margaryną i mlekiem na parze.Ciepłym posmarować ciasto.
Komentarze