MAKOWY SMAKOŁYK

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto bożonarodzeniowe z biszkoptem makowym i kisielowo-budyniowym. Przełożone bitą śmietaną, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt makowy:
    -5 jajek
    -250 g. cukru
    -250 g. margaryny
    -250 g. mąki
    -250 g. maku przemielonego na sucho
    -100 g. kokosu
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 szklanka mleka
    -olejek migdałowy

    biszkopt kisielowo- budyniowy:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 białe kisiele
    - 2 białe budynie
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem owocowy:
    -1 słoiczek dżemu wiśniowego (410 g.)
    -1 kisiel czerwony
    -1/4 szklanki wody

    krem śmietanowo-serowy:
    -350 g. serka śmietankowego
    -1/2 l. śmietanki 30%
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -2 cukry waniliowe
    -2 śmietan-fixy albo 1 śnieżka
    -2 łyżki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    polewa:
    -1 czekolada ciemna
    -1 biała czekolada
    -1/4 kostki margaryny
    -3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Kisiele Dżemy

Makowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt makowy 1. biszkopt makowy-Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę. Wymieszać, przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec w 175*ok. 40 min.
  • biszkopt kisielowo-budyniowy 2. biszkopt kisielowo-budyniowy.Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać do tego stopniowo kisiele z budyniami i proszkiem , delikatnie mieszając. Przelać do blaszki(takiej samej co poprzednio) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* ok 25-30 min.
  • dżem 3. Dżem zagotować i wlać rozmieszany kisiel z wodą. Ciepły wyłożyć na biszkopt makowy.Schłodzić.
  • krem 4. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą, ostudzić do letniego. Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem i fixem. Dodawać serek i zmiksować. Na koniec. powoli wlewać płyn z żelatyną. Szybko wyłożyć na krem owocowy.
  • biszkopt 2 5. Przykryć białym biszkoptem.
  • polewa 6. Rozpuścić czekolady z margaryną i mlekiem na parze.Ciepłym posmarować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Kisiel Kokos Kasza Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować