Rolada Smakołyk bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszne ciacho, ciasteczko bez pieczenia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • masa kakaowa:
    350 g herbatników petit beurre
    150 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru
    3 czubate łyżki kakao
    100 ml likieru sheridan's (wódki, mleka lub wody)
    1 łyżka cukru waniliowego
    masa kokosowa:
    50 g masła
    1 szklanka cukru zwykłego
    100 ml śmietany 18 %
    150 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Rolada smakołyk bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykładanie mas 1. Herbatniki ucieramy w malakserze, blenderze, mielimy w maszynce lub rozcieramy tłuczkiem by powstał proszek. Ja nie miałam malaksera, blendera było mi szkoda, więc tłuczkiem ucierałyśmy z córkami na proszek, potem przesiałam przez sitko i tak przez cały czas.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, dodajemy kakao i likier lub inny alkohol lub wodę bądź mleko, ucieramy do połączenia składników, aż masa lekko zbieleje. Wsypujemy zmielone herbatniki i mieszamy krótko mikserem lub łyżką, ja ręką. Masa kokosowa, w rondelku podgrzewamy śmietanę cukier i masło, gotujemy chwilę by cukier się rozpuścił, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Na papierze do pieczenia wałkujemy ciemne ciasto na kształt prostokąta o bokach 40 cm na 26 cm. Na rozwałkowane wykładamy lekko przestudzoną masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzając. Całą roladkę zwijamy ciasno pomagając sobie papierem, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować