masa kakaowa:
350 g herbatników petit beurre
150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
3 czubate łyżki kakao
100 ml likieru sheridan's (wódki, mleka lub wody)
1 łyżka cukru waniliowego
masa kokosowa:
50 g masła
1 szklanka cukru zwykłego
100 ml śmietany 18 %
150 g wiórków kokosowych
Rolada smakołyk bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki ucieramy w malakserze, blenderze, mielimy w maszynce lub rozcieramy tłuczkiem by powstał proszek. Ja nie miałam malaksera, blendera było mi szkoda, więc tłuczkiem ucierałyśmy z córkami na proszek, potem przesiałam przez sitko i tak przez cały czas.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, dodajemy kakao i likier lub inny alkohol lub wodę bądź mleko, ucieramy do połączenia składników, aż masa lekko zbieleje. Wsypujemy zmielone herbatniki i mieszamy krótko mikserem lub łyżką, ja ręką. Masa kokosowa, w rondelku podgrzewamy śmietanę cukier i masło, gotujemy chwilę by cukier się rozpuścił, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia wałkujemy ciemne ciasto na kształt prostokąta o bokach 40 cm na 26 cm. Na rozwałkowane wykładamy lekko przestudzoną masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzając. Całą roladkę zwijamy ciasno pomagając sobie papierem, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.
Komentarze