Dość syte danie.Dla smakoszy lubiących makaron w każdej postaci.
60 min
Składniki:
makaron cannelloni (duże rurki w opak. jest ok. 23 szt.)
ok. 50 dag mięsa mielonego
majeranek
1,5 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz
szczypta przyprawy do mięsa mielonego
ser topiony w plastrach
Makaronowe rurki nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą do mielonego, dodać jajko. Bułkę tartą namoczyć wodą (wody ma być tyle aby bułka tarta była lekko zwilżona) po czym dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Rurki faszerować mięsem mielonym i układać w naczyniu żaroodpornym.
SOS:
Do garnka wlać ok. 1,5 szkl. wody,zagotować. Jak się zacznie gotować wrzucić kostkę, można przyprawić wg gustu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę. Chwilę pogotawać na małym ogniu. Dodać suszoną natkę pietruszki.
Tym sosem zalać rurki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku, w 180 st. Celsjusza ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i położyć na wierzch ser topiony i ponownie zapiekać 10 min. SMACZNEGO!!! ;)
Porady
Moja szwagierka podsmaża troszkę mięso mielone. To już zależy od gustu.
Komentarze