Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.piątek, 4 października 2019
Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem w serowym sosie
Zapiekanki makaronowe to zawsze, albo prawie zawsze, pomysł na szybki i oryginalny obiad. Kilka minut poświęcamy na szykowanie składników, i to tyle. Resztę załatwia gotowanie i pieczenie. Minimum pracy, maksimum smaku i przyjemności. Czyli coś na zabiegany dzień. A taki miałam właśnie wczoraj. Praca, dużo pracy, po pracy bieganie w deszczu, poczta, zakupy, urząd. A potem domowe obowiązki. Obiad musiał być szybki i kojący. A kojąco działa na mnie zawsze porcja makaronu, tym razem w formie tej pysznej zapiekanki. Jeszcze trochę i kolejny weekend, marzy mi się całkowity odpoczynek. Chociaż w sobotę, bo niedziela znów zapowiada się poza domem....
Składniki:
200 gramów łososia wędzonego na zimno
300 gramów makaronu ( u mnie penne)
1 brokuł
200 ml mleka
50 gramów sera mozzarella
50 gramów sera Cheddar
Sól
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa
Brokuła myję, dzielę na różyczki.
Gotuję makaron razem z różyczkami brokuła, o 2 minuty krócej, niż jest to wskazane na opakowaniu.
Łososia rwę na kawałki. Odcedzam makaron z brokułami, dodaję łososia., przekładam do naczynia żaroodpornego.
Ser cheddar ścieram na tarce, mozzarellę rwę na kawałki. W garnuszku podgrzewam mleko z pieprzem i gałką muszkatołową, dodaję ser. mieszam aż sery się rozpuszczą, doprawiam solą. Sosem polewam zapiekankę. Danie piekę 25 minut w 190 stopniach.
Komentarze