Makaron z pulpetami w sosie śmietanowo -paprykowym

4.5 (156 ocen)

  • 50 min

Tak przygotowane pulpety to mój smak z dzieciństwa -Często robione przez mamę na różne sposoby.

  • 50 min

Składniki:

  • Pulpety:

    -0,5 kg mięsa mielonego z indyka

    -1 jajko

    - 1 cebula

    -3 ząbki czosnku

    -czerwona papryka

    -1 kajzerka

    -1 łyżka tartej bułki


    -sól i pieprz do smaku


    -3 szklanki bulionu




    Sos:


    -1 szklanka śmietany 18%

    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    -1 duża czerwona papryka

    -cebula

    -1 łyżeczka mąki

    -natka pietruszki

    -sól,pieprz oraz ostra papryka do smaku

    -tłuszcz do smażenia




    Dodatkowo:


    -około 250 g makaronu wstążek
    .
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Dania z makaronem

Makaron z pulpetami w sosie śmietanowo -paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso połączyć z namoczoną i odciśniętą kajzerką ,bułką tartą i jajkiem,dodać drobno pokrojoną podsmażoną cebulę,rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem następnie uformować niewielkie kulki,ugotować w bulionie,odcedzić i trzymać w cieple.
  • 2. Sos: Cebulę oraz paprykę oczyścić,opłukać,pokroić w kostkę,usmażyć ,dodać koncentrat pomidorowy,dusić kilka minut,następnie opruszyć mąką,zalać śmietaną i bulionem w którym gotowały się pulpety(ilość bulionu w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję u mnie było to około 100 ml) chwilę pogotować,dodać posiekaną natkę,doprawić do smaku solą ,pieprzem i ostrą papryką ewentualnie odrobiną cukru
    .Tak przygotowany sos połączyć z pulpetami oraz ugotowanym według przepisu makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować