Wędzony łosoś skropiony sokiem z limonki, mus z dojrzałego awokado i ziarenka wybuchowego granatu, tworzą fajną całość w stylu fusion, idealna przystawka na kolację we dwoje.
20 min
Składniki:
10 dag wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
½ granata
1 limonka
2-3 krople zielonego sosu tabasco
sól i pieprz do smaku
Koreczki z chleba tostowego:
kilka tostów
6 plasterków ogórka zielonego
2 łyżki serka czosnkowego
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
wykałaczki
Łosoś z musem awokado i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tosty opiec w tosterze lub suchej patelni na chrupiąco, kieliszkiem wyciąć kółeczka, posmarować czosnkowym serkiem ułożyć plasterek ogórka, docisnąć drugim posmarowanym serkiem krążkiem Tosta, na wierzchu położyć kleks serka i plasterek łososia, wbić wykałaczkę i udekorować natką pietruszki.W ten sposób przygotowujemy dwa jednakowe koreczki.
2.Awokado –sam miąższ miksujemy z 1 łyżką soku z limonki, czosnkiem i sosem tabasco, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, rozkładamy na dnie kieliszków, posypujemy ziarenkami granata, na wierzchu układamy pokrojonego łososia, skropionego skokiem z limonki, z boku wbijamy wykałaczki z koreczkami tostowymi.
Smacznego!
Komentarze