Awokado jest nie tylko zdrowe ale bardzo wszechstronne i bardzo dobrze komponuje się smakowo z granatem i gorgonzolą, polecam nie tylko na weekendowe śniadania.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 bagietka
1 awokado
Sok z ½ limonki
1 mała czerwona cebula
3 łyżki nasion granatu (1 nieduży owoc)
50 gram sera gorgonzola
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Crostini z granatem, awokado i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy ją z dwóch stron na rumiano na patelni grillowej. Awokado obieramy, przekładamy do miseczki i za pomocą widelca rozgniatamy aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty.
Awokado przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pastę z awokado nakładamy na grillowanych kromkach bagietki, na każdej kromce układamy kawałki sera gorgonzola. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną czerwoną cebulą. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i serwujemy.
Komentarze