Lody o smaku deseru truskawkowego eton mess

0 (0 ocen)

Lody inspirowane pysznym, angielskim deserem o nazwie eton mess, którego głównym składnikiem jest śmietana kremówka, owoce i bezy. Po prostu rozpływają się w ustach, słodycz waniliowych lodów i bez łagodzi truskawkowy mus. Warto poświęcić chwilkę czasu i je przygotować, polecam ;)

Składniki:

  • • MASA WANILIOWA:
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1,5 szklanki śmietany kremówki,
    • 6 żółtek,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 1 szklanka cukru,
    • MASA TRUSKAWKOWA:
    • 500g truskawek,
    • 3 łyżeczki wody,
    • 2 łyżeczki wódki,
    • ½ szklanki cukru,
    • 2/3 łyżeczki soku z cytryny
    • DODATKOWO:
    • 5 bez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody waniliowe

Lody o smaku deseru truskawkowego eton mess - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody o smaku truskawkowego eton mess 1. MASA WANILIOWA: Do rondelka wlewamy śmietanę i 1 szklankę mleka, zagotowujemy. Żółtka ucieramy do białości z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego, pod koniec wlewamy pozostałe mleko.
  • Lody o smaku truskawkowego eton mess 2. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną, szybko mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu kilka (kilkanaście) minut aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Masa powinna oblepiać łyżkę i wyraźnie zgęstnieć. Masy nie zagotowujemy! Wówczas zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy folią, wówczas nie zrobi się kożuch, i studzimy.
  • Lody o smaku truskawkowego eton mess 3. Najlepiej gotową masę waniliową odstawić na całą noc do lodówki, powinna być dobrze schłodzona.
  • Lody o smaku truskawkowego eton mess 4. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki, cukier i wodę umieszczamy w rondelku. Całość zagotowujemy i gotujemy kilkanaście minut aż większość wody odparuję. Truskawki blenderujemy i jeszcze chwilę gotujemy. W rondelku powinien nam pozostać gęsty mus. Należy odparować jak najwięcej wody, wówczas w lodach nie będzie kryształków lodu. Gdy otrzymamy już gęstą truskawkową zawiesinę dodajemy sok z cytryny i wódkę, mieszamy. Masę studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Lody o smaku truskawkowego eton mess 5. Masę waniliową przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy wg instrukcji. Przygotowujemy duże naczynie. Do naczynia nakładamy, tworząc kleksy, po łyżce gotowych lodów i masy truskawkowej, całość przesypujemy pokruszonymi bezami. Ostatnią warstwą powinny być bezy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.
    Życzę smacznego :)

Porady

1) Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lody waniliowe Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować