1.Mleko gotujemy, do gotującego się mleka wrzucamy listki mięty i torebki z miętą. Przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i wyjmujemy tylko torebki mięty, odsączając je, aby aromat został w mleku.
Mięte z mlekiem blendujemy.
Żółtka ubijamy z cukrem, następnie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Ważne jest by od czasu do czasu żółtka zdejmować z ognia, tak by nie zrobiła się jajecznica.
Do żółtek dolewamy mleko i mieszamy do zagotowania.
Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalki i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia.
Jeżeli chcemy mieć lody miętowe z kawałami czekolady, to czekoladę kroimy w malutkie kosteczki i wsypujemy do już tężejących lodów.
Smacznego :o)
Komentarze