Lody miętowe

4.5 (167 ocen)

Mocno miętowe lody na upalne dni.

Składniki:

  • Składniki:
    -0,5 litra mleka,
    -3 żółtka,
    -0,5 szklanki cukru,
    -10g listków mięty,
    -6 torebek herbatki ziołowej 'mięta' bądź mięty,
    -pół tabliczki czekolady (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy, do gotującego się mleka wrzucamy listki mięty i torebki z miętą. Przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i wyjmujemy tylko torebki mięty, odsączając je, aby aromat został w mleku.
    Mięte z mlekiem blendujemy.
    Żółtka ubijamy z cukrem, następnie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Ważne jest by od czasu do czasu żółtka zdejmować z ognia, tak by nie zrobiła się jajecznica.
    Do żółtek dolewamy mleko i mieszamy do zagotowania.
    Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalki i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia.
    Jeżeli chcemy mieć lody miętowe z kawałami czekolady, to czekoladę kroimy w malutkie kosteczki i wsypujemy do już tężejących lodów.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować