lodowiec

4.5 (150 ocen)

placek nie wymaga wielkiego nakładu pracy i jest przy tym bardzo smaczny.

Składniki:

  • 4 żółtka
    szklanka cukru
    pół opakowania budyniu śmietankowego
    szklanka mleka
    kostka masła
    2 łyżki kakao
    3 galeretki np. wiśniowe
    3 opakowania okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i ostudzić.
  • 2. Przygotować galeretkę wg przepisu na opakowaniach i odstawić do stężenia
  • 3. Żołtka utrzeć z cukrem i budyniem, dodać do mleka i zagotować ciagle mieszając.Odstwić do przestudzenia
  • 4. Do zimnej masy dodać masło i miksować na puszystą masę
  • 5. Podzielić krem na 2 części, do jednej dodać kakao
  • 6. Na blasze wyłozyć warstwę biszkoptów moczonych w galeretce, na to warstwę jasnego kremu, dalej znów biszkopty moczone w galeretce i drugą ciemną warstwę kremu i znów biszkopty
  • 7. Na wierzch wylać resztę tężejącej galeretki

Porady

Do galeretki można dodać dowolne owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować