LIKIER MIĘTOWY

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

W jednej z gazet wyczytałam niedawno, że taki alkohol pomaga na kłopoty z trawieniem, przeziębienie i grypę. Sezon 'chorobowy' już wkrótce, więc likier będzie jak znalazł :)

  • 30 min

Składniki:

  • - dużo liści mięty
    - 0,5 l spirytusu
    - 0,5 l wody
    - 350 g cukru
    - 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Likier miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki opłukać, osuszyć i włożyć do słoja. Wlać spirytus, zakręcić, odstawić na tydzień. Potrząsać słojem kilka razy dziennie.
  • LIKIER MIĘTOWY 2. Po tym czasie liście odcisnąć, przelać alkohol przez gazę i umieścić z powrotem w słoju. Zagotować cukier, miód i wodę- ostudzić. Wówczas wlać do alkoholu, wymieszać i odstawić na miesiąc do przegryzienia się. Rozlać do butelek i delektować się smakiem :)

Porady

P.S. Likier można pić od razu po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować