Likier miętowy

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

pyszny

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży słoik samych listków z mięty, taki ok 1,5 litra, bez ugniatania
    0,5 litra spirytusu 96%
    4,5 szklanki wódki Żubrówka
    1,5 szklanki jasnego miodu naturalnego
    1 litr wody
    3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery

Likier miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Likier Miętowy 1. Listki umyć, osuszyć i włożyć do słoika ok. 1,5 litrowego
    Połączyć miód, wódkę i spirytus, wymieszać i zalać miętę.
    Zakręcić i wynieść w ciemne, chłodne miejsce na 1 tydzień.
    Następnie dokładnie odcedzić, odciskając listki przez gazę.
    Zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia i wystudzić.
    Zimną wodę wymieszać z alkoholem i przelać do butelek.
    Zakręcić i odstawić na jakis czas w chłodne i ciemne miejsce.
  • Listki Mięty 2. Listki Mięty

Porady

Ilość cukru można regulować, tyle ile lubimy a gdy wolimy mocny likier dodać sam spirytus. Mój likier po dodaniu wody z cukrem w zasadzie nadaje się od razu do picia, ale lepiej jednak dać mu trochę czasu na przemacerowanie. Likier po dodaniu cukru ma kolor zielony Jeżeli nie dodamy wody i cukru wtedy smakuje identycznie jak krople żołądkowe i jest dobrym lekarstwem na bóle żołądkowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować