Kurczak w sosie musztardowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy na plastry, które układamy w delikatnie natartym oliwą naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą miód oraz musztardę Dijon, bazylię, czarny pieprz, słodką paprykę oraz sól. Podane wyżej proporcje miodu i musztardy możemy delikatnie modyfikować w zależności od tego, czy zależy nam na sosie bardziej słodkim bądź ostrym.
Dwiema łyżkami tak przygotowanego sosu polewamy delikatnie plasterki kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 °C na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę (opis poniżej).
Po upływie pół godziny odwracamy filety na drugą stronę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz rozprowadzamy na ich powierzchni kolejne 4 łyżki sosu miodowo-musztardowego, po czym wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut (zmniejszamy temperaturę do 150 °C).
W tym czasie gotujemy ryż.
Po ugotowaniu rozkładamy ryż na talerzach i układamy na nim kawałki kurczaka, które polewamy jeszcze dodatkowo sosem z naczynia żaroodpornego oraz tym pozostałym w miseczce. Obok nakładamy sałatkę.
Komentarze