Lekki morszczuk pod warzywami

4.97 (147 ocen)

  • 30 min

Lekka, zdrowa i wyjątkowo smaczna propozycja obiadowa nie tylko dla osób, które dbają o linię. Delikatny filet z białej, morskiej ryby świetnie komponuje się z warstwą wyrazistych, słodko-pikantnych warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z morszczuka (lub innej białej ryby)
    2 łyżki oliwy
    1 średnia marchewka ok. 120g
    1 korzeń pietruszki ok 100g
    kawałek selera korzeniowego ok. 100g
    ok 10cm białej części pora ok 70g
    1 puszka pomidorów
    pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
    1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    szczypta pieprzu cayenne
    sól
Wystaw ocenę:

4.97 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lekki morszczuk pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
  • 2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
  • 3. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz przez 10 minut.
  • 4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć. Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
  • 5. Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
  • 6. Wyjmij podpieczoną rybę i ułóż na niej po porcji warzyw. Przykryj folią aluminiową i dopiecz przez kolejne 15 minut.

Porady

Rybę możesz też ugotować na parze. Podawaj z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować