Lekka rolada z borówkami i bananami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niesamowicie przepyszna i lekka. Lekki biszkopt, owoce i krem, który nie powoduje wyrzutów sumienia;)

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    - 1 szkl. cukru
    - niepełna szklanka mąki
    - 1/3 szkl. wody
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    - ok. 400g serka homogenizowanego waniliowego
    - 125g borówek
    - 1-2 banany
    - cukier puder i cukier z wanilią do smaku
    - kilka łyżek dżemu ( np. truskawkowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Lekka rolada z borówkami i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając cukier.
  • 2. Dodać resztę składników (żółtka, woda, mąka, proszek)
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią całą masę
  • 4. Piec w 200 stopniach przez ok 13-15 min
  • 5. Gorący biszkopt przełożyć na płócienny ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, oderwać papier i zwinąć w rulon zostawiając do wystygnięcia
  • 6. Serek waniliowy mieszamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Owoce myjemy, banany kroimy na plasterki
  • rolada 7. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy dżemem. Wykładamy serek, układamy borówki i banany. Całość zawijamy. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Borówki amerykańskie Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować