Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając.
Następnie dodajemy stopniowo cukier.
Mąkę, wraz z mąką ziemniaczaną i kakaem dokładnie mieszamy.
Dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy margaryną, i wysypujemy bułką tartą.
Wlewamy biszkopt i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20-25 minut.
2.masa
3 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie by się gotowało.
0,5 szkl mleka, wraz z żółtkami, budyniami, mąką, cukrem waniliowym, cukrem dokładnie miksujemy na gładką masę.
Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń.
Budyń DOKŁADNIE studzimy
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo budyń.
*przed dodaniem kawy można odłożyć sobie na talerzyk troszkę białej masy do dekoracji
Na końcu dodajemy kawę cappuccino i dokładnie miksujemy,
3.Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Przekładamy masą, smarujemy tort masą.
4.Następnie obtaczamy boki tortu startą czekoladą, dekorujemy i gotowe.
Tort jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu, każdy solenizant będzie z niego zadowolony.
Komentarze