Lane kluski na rosole

4.5 (201 ocen)

  • 30 min

Wspaniały i rozgrzewający rosołek. Idealny po jesiennych i zimowych spacerach.

  • 30 min

Składniki:

  • 1-2 udko z kurczaka
    2-4 skrzydełka z kurczaka
    3 marchewki
    1/4 korzenia selera (ja dodaję jeszcze liście)
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    sól
    pieprz
    gałązka lubczyku (można pominąć)
    natka pietruszki lub koperek


    Składniki na lane kluski;
    woda
    mąka pszenna
    sól
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kluski Lane kluski

Lane kluski na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka i skrzydełka oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody (wtedy nie powstają szumowiny). Warzywa obieramy, kroimy w dowolne kawałki i dodajemy do gotującego się mięsa, doprawić przyprawami. Gdy warzywa będą miękkie a mięso dobrze ugotowane, doprawić solą, pieprzem.
  • 2. Pod koniec gotowania się rosołu przygotować lane kluski. Jajko wymieszać z odrobiną mąki, by powstała jednolita masa i nie było grudek, posolić i uzupełniać wodą tak by powstało a'la lane ciasto. Dobrze rozmieszać trzepaczką. Do gotującego się rosołu wlewać powoli ciasto roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Gotować ok 2-3 min. Gotowy rosół posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować