• 60 min

Z dedykacją dla Basi z okazji jej święta bukiet kwiatów na szarlotce. Szarlotka zwykła- niezwykła. Ciasto pyszne, z zewnątrz kruche, w środku miękkie i warstwa cynamonowych jabłek. Wierzch to wycięte foremką kwiatki, które zdobią w niebanalny sposób każdą porcję z osobna.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    2 żółtka
    1 jajko
    200 g cukru
    150 g masła
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek kwaśnej śmietany

    Warstwa jabłkowa:
    7 jabłek
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    2-3 łyżki bułki tartej (zależy od tego jak bardzo soczyste są jabłka)
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Kwiatowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować, wyciąć 24 kwiatki, rozłożyć pojedynczo na desce. Resztę ciasta z wykrawanych ciastek dołożyć do odłożonej części. Wszystko wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 33x21 cm. Spód podpiec na jasnozłoty kolor, ok. 20 minut w 180°C.
  • 2. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić w ósemki, potem w plasterki. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód, wyrównać. Wycięte kwiatki rozłożyć w 4 rzędach po 6 ciastek w każdym. Piec wszystko razem ok.40 minut w 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować