Kurczak w sosie cytrynowym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotując, zawierzam swojej intuicji.Z reguły dobrze na tym wychodzę.

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● kostka rosołowa
    ● 2 łyżki oliwy
    ● łyżka sklarowanego masła
    ● 1,5 łyżki mąki
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● sól, pieprz
    ● ok. 25 dag zielonego makaronu wstążki
    ● 5 dag płatków migdałów
    ● łyżka oleju
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 100 ml śmietanki 30-proc.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy do miękkości
    w lekko osolonej wodzie
    z dodatkiem oleju, a następnie
    odcedzamy. Nie hartujemy.
    Płatki migdałów prażymy na
    suchej patelni. Koperek myjemy,
    osuszamy i siekamy.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    na 4 części. Kostkę mieszamy
    z oliwą i nacieramy
    mięso. Smażymy z obu stron na suchej patelni. Wyjmujemy
    i kroimy w kostkę.
  • 3. Sos: masło roztapiamy,
    a następnie mieszamy z mąką.
    Wlewamy mleko, śmietankę
    i sok z cytryny. Gdy sos
    zacznie się gotować, wsypujemy
    koperek. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 4. Makaron wykładamy na
    talerze. Polewamy sosem.
    Kładziemy mięso i posypujemy
    płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować