Uwielbiam kurczaka z dodatkiem cynamonu, ostatnio odrobinę eksperymentowałam i dołączyłam kilka składników między innymi musztardę- ...po chwili nie było już nic.
30 min
Składniki:
5 podudzi z kurczaka
1/2 młodej cukinii
duża cebula
2 marchewki
natka pietruszki
kilka brukselek
3 łyżeczki musztardy
2 szczypty cukru
sól
3 łyżki cynamonu(pełne)
3 łyżki kurkumy(pełne)
3 łyżki oleju z ryżu
kostka maggi(zamiast możemy użyć innej kostki np. warzywnej)
przyprawa do kuskusu( Posiadam przyprawę, którą zakupiłam poza Polską, dokładniej- w sklepie marokańskim. Zamiast tej przyprawy możemy użyć do kuskusu kurkumy i soli)
szklanka kuskusu
Kurczak w sosie cynamonowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy cukier, musztardę, cynamon i kurkumę. Gdy utworzy się gęsty sos dodajemy 1/2 szklanki wody i udka. Mieszamy je dokładnie z sosem. Rozkruszamy kostkę maggi, solimy do smaku i dusimy około 15 minut. Następnie myjemy i obieramy marchewkę, brukselkę i cukinię. Kroimy i dodajemy do sosu. Dusimy około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy kuskus. Dodajemy do niego odrobinę soli, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę. Zalewamy zagotowaną wodą. i trzymamy pod przykryciem około 5 minut. mieszamy energicznie kilka razy, przesypując kuskus z miski do miski, wtedy ziarenka się nie pozlepiają.
Komentarze