Soczysty i chrupiący kurczak pieczony na butelce piwa, kto jeszcze tego nie próbował to bardzo polecam, najlepiej smakuje z surówką i frytkami.
2 godz.
Składniki:
Kurczak ok. 1,5kg
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz
40 g masła
1 butelka jasnego piwa (butelka musi być w tem. pokojowej)
sok z 1/2 cytryny
Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą , pieprzem, papryką i tymiankiem. Należy zrobić to dokładnie z każdej strony także i w środku aby mięso przeszło przyprawami Odstawić kurczaka na 30 minut, by mięso doszło do temperatury pokojowej i zdążyło się zamarynować. Butelkę z piwem zanurzyć na chwilę w wodzie i zdjąć naklejki. Piwo otworzyć. Kurczaka nadziać na butelkę. W okolicach szyi naciąć skórę, by szyjka butelki mogła przedostać się na wylot.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Masło rozpuścić i wymieszać z sokiem z cytryny. Taką mieszanką posmarować mięso, najlepiej pędzelkiem.
Butelkę z kurczakiem umieścić w naczyniu żaroodpornym, lub w niewielkiej formie do pieczenia Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 do 2 godzin . Założenie jest takie że podczas pieczenia piwo powinno z butelki się wylewać na kurczaka, czasami jest tak że trzeba sobie w tym pomóc,co jakiś czas dosypując odrobinę soli do piwa i zamieszać patyczkiem do szaszłyków.
Naprawdę polecam jest pyszny, soczysty i chrupiący.
Komentarze