Kumkwaty w syropie

5 (2 ocen)

Kumkwaty to mało znane u nas owoce cytrusowe - wyglądają jak malutkie podłużne pomarańczki. Ugotowane w syropie z cukru trzcinowego będą świetnym dodatkiem do ciast i deserów albo do herbatki. Słoiczek własnoręcznie przygotowanych kumkwatów w syropie będzie miłym prezentem świątecznym :)

Składniki:

  • 350 g kumkwatów
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1,25 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kumkwaty w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kumkwaty dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem. Kroimy w plastry (1 sztuka na 4-5 plastrów). Wyjmujemy pestki.
  • 2. Kumkwaty zalewamy wodą, dodajemy cukier, zagotowujemy i gotujemy ok. 50 minut na małym ogniu bez przykrycia. Gorące przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 3 słoiczki o pojemności 200 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Kumkwat

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować