Krupnik Żanety na bogato

1 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jako wierna fanka (od kilku miesięcy) serialu "Na Wspólnej" też postanowiłam uczcić Żanetę i zrobiłam jej krupnik, a co!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - marchewka: 2 sztuki
    - giczka cielęca: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler kawałek: 1 sztuka
    - ziemniaki srednie: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek do smaku ząbki: 2 sztuki
    - kasza jęczmienna gruba: 1 szklanka
    - suszone grzyby leśne: 10 sztuk
    - masło: 1 łyżka
    - śmietana wiejska: 2 łyżki
    - natka pietruszka posiekana: 2 łyżki
    - sól , pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik żanety na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Giczkę gotujemy w osolonej wodzie, podczas gotowania odszumowujemy, jak będzie już miękka wrzucamy pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę i seler (staramy się żeby kawałki selera odpowiadały mniej wiecej plasterkom marchewki...).
    Wrzucamy czosnek, grzyby, drobniutko pokrojoną cebulkę, ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Jak zmiękną, ale nie całkiem, tak na pół-miękko, dodajemy wymytą kaszę, masło i gotujemy aż kasza zmięknie.
    Wyjmujemy giczkę, wyrzucamy kość, mięso drobimy, ale niezbyt drobno.
    Solimy pieprzymy do smaku, dodajemy śmietanę, nalewamy na talerze, posypujemy natką i pałaszujemy...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować